Το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο της Αλοννήσου - Πανσιόν Νίνα στην Αλόννησο, Πατητήρι
Κράτηση Τώρα
Αναζήτηση

Το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο της Αλοννήσου

Η ανάγκη για τη συντήρηση της φώκιας Μονάχους ήταν το κίνητρο για την ίδρυση του θαλάσσιου πάρκου. Οι προσπάθειες άρχισαν το 1983 με την υπογραφή μιας συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου περιβαλλοντικού προγραμματισμού και δημόσιων έργων και την ΕΟΚ με συνέπεια την έρευνα για την εκτίμηση της περιβαλλοντικής αξίας της περιοχής.

Η περιοχή που αποτελείται από το πάρκο είναι ιδανική και περιέχει ένα φυσικό μεσογειακό οικοσύστημα που εξαιρετικά ισορροπημένο. Οι σπηλιές στο έδαφος, οι σταλαγμίτες, οι σταλακτίτες, οι παραλίες και οι υποβρύχιες σπηλιές όχι μόνο έχουν αισθητική αξία αλλά και βιολογική επίσης, Η γεωλογική και βιολογική εξέλιξη των βόρειων Σποράδων έχει την προέλευσή της στους προϊστορικούς χρόνους όταν τα υπάρχοντα νησιά διαμόρφωσαν μια χερσόνησο που ενώθηκε με το Πήλιο.

Ο μεγαλύτερος γνωστός υπάρχων πληθυσμός της φώκιας Μονάχους (monachus-monachus) ζει στις βόρειες Σποράδες και απειλείται με εξάλειψη. Η πλούσια χλωρίδα και πανίδα στα εγκαταλειμμένα νησιά είναι ιδανική για τις διαιτητικές απαιτήσεις της φώκιας και παρέχουν τις κατάλληλες συνθήκες για την αναπαραγωγή τους. Τα εγκαταλειμμένα νησιά στα βορειοανατολικά της Αλοννήσου είναι ένας παράδεισος γεμάτος άγρια ζωή. Το νησί Γιούρα είναι ένας βοτανικός παράδεισος με σπάνια φυτά και έχει ένα μοναδικό είδος άγριας αίγας.

Στα Σκάντζουρα και τους απότομους βράχους της το γεράκι βρίσκει καταφύγιο μαζί με το σπάνιο γλάρο του Αιγαίου. Απομονωμένοι έρποντες πληθυσμοί μεγάλου ενδιαφέροντος ζουν επίσης σε αυτά τα εγκαταλειμμένα νησιά. Το νησί Πιπέρι είναι το φυσικό καταφύγιο της φώκιας Μονάχους. Η προσέγγιση του νησιού είναι αυστηρά απαγορευμένη δεδομένου ότι εκεί είναι όπου οι φώκιες αναπαράγουν. Μόνο οι ερευνητικές ομάδες με συγκεκριμένη άδεια έχουν την άδεια για να πλησιάσουν. Στο Γέρακα (στη βόρεια άκρη της Αλοννήσου) δημιουργήθηκε ένα κτήριο ειδικά εξοπλισμένο για τις ερευνητικές δραστηριότητες μέσα στην περιοχή του θαλάσσιου πάρκου.

Εκτός από την προστασία της φώκιας monachus-monachus και των άλλων σπάνιων ζώων και των φυτών, οι στόχοι του θαλάσσιου πάρκου περιλαμβάνουν την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής και την αύξηση τουριστών με οικολογικό ενδιαφέρον.

 

park

Ανακαλύψτε επίσης...